fbpx

Kronprinsessan Victoria delar ut forskarpris till Cellavivas huvudprövare

Cellaviva och NextCell Pharmas huvudprövare får utmärkelsen som Årets barndiabetesforskare av svenska Kronprinsessan Victoria.

Cellavivas huvudprövare för båda våra kliniska studier med stamceller från navelsträng, heter Per-Ola Carlsson. Han är överläkare och professor i medicinsk cellbiologi och medicinska vetenskaper vid Uppsala Universitet. Han har vid två tillfällen fått äran att motta pris som årets Framstående barndiabetesforskare. Priserna har delats ut av HKH Kronprinsessan Victoria, som sedan många år är Barndiabetesfondens beskyddare. Första gången 2012 och nu senast vid prisutdelningen i samband med Barndiabetesfondens 30-årsjubileum i Linköping.

Den 17/10 2019 deltog Kronprinsessen i Barndiabetesfondens 30-års jubileum. I samband med årsdagen organiserade stiftelsen en konferens i Linköping, där speciellt inbjudna forskare höll föreläsningar om barndiabetes.

Under konferensen utdelade Kronprinsessan två utmärkelser till framstående forskare för diabetes i Norden och Sverige. Årets prisvinnare var Per-Ola Carlsson och Araz Rawshani.

Diabetes av typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunsystem attackerar celler i bukspottkörteln och förstör dem så att de inte längre kan producera insulin. Anledningen till detta är okänt.

Över 900 barn blir sjuka varje år, vilket gör sjukdomen till den mest livshotande kroniska sjukdomen som drabbar barn i Sverige. Trots modern teknik och behandling leder typ 1-diabetes alltför ofta till allvarliga följder och förkortad livslängd.

Ett utdrag ur motiveringen för det nordiska priset Per-Ola Carlsson tilldelades 2019 lyder:
”Carlsson var först med att visa att autologa mesenkymala stamceller kan användas säkert och effektivt vid behandling av nydiagnostiserade patienter med typ 1 diabetes. Konceptet studeras nu i en större klinisk studie.

Tack vare hans translationella forskning som har gjort framsteg i experimentella studier och följts av mycket viktiga studier för att visa att konceptet håller i klinisk behandling av patienter, har priskommittén beslutat tilldela Per-Ola Carlsson det Nordiska priset 2019.”

 

Länk till artikel hos Sveriges Kungahus websida om prisutdelning vid Barndiabetesfondens 30-årsjubileum

Länk till artikel hos Sveriges Kungahus websida om prisutdelning med anledning av Världsdiabetesdagen

 

Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Related posts