fbpx

Graviditet

Graviditet och förlossning

Miniserie i samarbete med Dr. Hildur och Cellaviva

En graviditet och förlossning är ofta kantad av oro, även tiden innan graviditet kan vara påfrestande med stress inför att bli gravid eller ängslan för att inte lyckas. Vi vill öka tryggheten hos gravida, på alla sätt vi kan. I den här serien tar vi hjälp av Dr Hildur, som är förlossningsläkare sedan 2003 och specialist i gynekologi och obstetrik sedan 2012 samt Pingis Hadenius, som med sin entreprenöriella personlighet personifierar många av blivande föräldrar idag. Vi hoppas att inspirera till ett lugn inför födseln, som bygger på att du lär känna dig egen kropp och dess signaler.

01. Introduktion

Frågor, förväntningar och praktiska övningar inför förlossningen. Överraskande information och en förlossningsläkare långt ifrån den stereotypa; Pingis och Dr Hildur guidar oss genom en utmanande och nytänkande miniserie med fokus på den mänskliga kroppen!

02. Marathon

En förlossning är mentalt och fysiskt påfrestande, både för blivande mamman och partner. Men stämmer det att en förlossning är som att springa ett marathon? Ska du förbereda dig på samma sätt som inför ett lopp, eller finns det bättre sätt?

03. Andning

Andning, rörelse och ljud är tre effektiva sätt att komma i kontakt med kroppen inför förlossningen. Att lära sig och använda sig av olika andningstekniker, profylax, under förlossningens varierande skeden kan ge styrka och minska smärtupplevelsen, samtidigt som du ökar din fysiska uthållighet. Hitta ditt sätt att andas!

04. Rörelse

Under förlossningen kommer din kropp att vilja röra sig på helt nya sätt! Rörelse kan vara både meditativt och stärkande för en gravid kropp, i det här avsnittet övar vi ställningar som bl.a.  öppnar upp i bäckenet och höfterna. Pingis och Dr Hildur övar också på att hitta nya sätt att slappna av i kroppen. Hitta de sätt som ger dig mest vila och använd dem som förlossningsställningar!

05. Ljud

Ljud har en oerhörd effekt på vårt nervsystem, det är lugnande och kan förstärka kraft. Det har använts i olika kulturer genom alla tider till läkning. Öva inför förlossningsarbetet genom att låta!

06. Bli gravid

Hur ökar man chanserna att bli gravid? Sedan 70-talet har spermiekvalitén hos män i västvärlden halverats, vad beror det på? Konkreta tips för hur man kan optimera för bebis!

07. Att spricka

Rädslan för att spricka är något de flesta gravida delar. Vad är den största risken och hur kan man förbygga det?

08. Rädsla

Rädsla för smärta, rädsla för att spricka och oro inför att tappa kontrollen är vanliga känslor inför förlossningen. Rädsla, på samma sätt som smärta, triggar nervsystemet för flykt- och kampresponser (fight-or-flight). Dr Hildur förklarar hur vi kan maximera hormonet oxytocin som hjälper oss tillbaka till återhämtning och trygghet.

09. Avnavling

Tidig avnavling, sen avnavling och extremt sen avnavling. Vad är skillnaden, vad är standard på svenska sjukhus och måste man ta ett aktivt beslut om det?

10. Parövningar

I det här avsnittet ser vi Pingis och hennes man David göra övningar där man som medföljande i förlossningsrummet kan hjälpa sin partner i svår smärta och hur man hjälper den födande att maximera vilopausen mellan värkarna för bäst återhämtning.

11. Provrum för smärta

Lär dig hantera smärta och förbereda dig inför förlossningen. Dr Hildur har tagit fram en ”träningsarena” med praktiska övningar för hur du kan slappna av i kroppen när det gör riktigt ont. Testa dig fram och upptäck vilka metoder som kommer att hjälpa dig bäst!

Förbered dig för sommaren
Förbered dig för sommaren

Väntar du ett sommarbarn med BF under semesterperioden?

Om du planerar att beställa vår hjälp med insamlingen, se till att beställa i god tid före ditt förlossningsdatum.

Vi, precis som andra företag, har begränsat med personal under semestertider. Vi hoppas att ni har förståelse för detta!