fbpx

Spökhjärtan ska lindra brist på donatororgan

En regenerativ metod för hjärtrekonstruktion

Målet är att skapa transplanterbara hjärtan som inte riskerar att stötas bort

Hjärtat är vår viktigaste muskel, men också ett av de mest komplicerade organen i vår kropp. Dr Taylor vid Texas Heart Institute är på god väg att skapa en prototyp av ett levande, slående mänskligt hjärta som en dag kan vara redo att placeras i bröstkorgen hos en döende patient.

 

Banbrytande i skapandet av ”spökhjärtan”

Vid Texas Heart Institute utvecklar Doris Taylor en regenerativ metod för hjärtrekonstruktion. Hon var banbrytande i skapandet av ”spökhjärtan” – djurhjärtan som är rentvättade från sina ursprungliga celler, kvar blir en tom struktur av bindväv som injiceras med stamceller för att skapa ett personifierat hjärta. Ett decellulariserat spökhjärta kan fungera som en byggnadsställning för att odla ett fungerande hjärta från mänskliga stamceller. Hittills har Taylor och hennes forskare framgångsrikt implanterat vävnadskonstruerade hjärtan i råttor och grisar. De hoppas i slutändan kunna skapa personliga mänskliga hjärtan och hjälpa till att lindra bristen på donatororgan.

”Ett spökhjärta är i grunden ett hjärta från vilket vi har tagit bort alla celler och lämnat formen kvar där cellerna normalt finns.” säger Dr Taylor.

 

Målet

Deras mål är att skapa transplanterbara hjärtan som inte riskerar att stötas bort, genom att bygga upp dem med hjärtceller från patienterna själva.

Så småningom tror hon att forskare kommer att använda denna teknik för att skapa skräddarsydda organ för mänskliga transplantationer med hjälp av en patients egna stamceller. Detta kan innebära ett slut på organbrist i stort och läkemedel mot organavstötning, såväl som en revolution inom hjärt-kärlkirurgi. Taylor förväntar sig att en fullt fungerande lever gjord av mottagarens egna celler kommer att föregå hjärtat med flera år.

Taylor uppskattar att det bara är 10 -15 år kvar innan ett fungerande hjärta implanteras i en vuxen (barnhjärtan är mindre och kräver mindre muskler, så det kan hända tidigare) – ”om vi gör det rätt”, betonar hon. ”Och vad jag menar med det är att även om det är sexigt att vara först, är det bättre att vara bäst.”

”Tänk dig en värld där en patient som behöver en hjärttransplantation kan gå till ett laboratorium och ge ett prov av sina celler. En anläggning som leds av experter inom cellbiologi och vävnadsteknik skulle kunna exponentiellt expandera patientens prov av celler till miljarder. Med hjälp av den teknik som utvecklats av mitt laboratorium skulle de skapa ett ”spökhjärta” från ett grishjärta av mänsklig storlek, fylla det med patientens celler och låta hjärtat växa och mogna i en konstgjord kropp, en bioreaktor. Patienten skulle då få en hjärttransplantation som hans eller hennes kropp accepterar, rädda deras liv och eliminera behovet av livslånga läkemedel mot avstötning.”

 

Mer utförlig information hittar du här: https://www.nature.com

Bild: https://ideas.ted.com/a-ghost-heart/

Förbered dig för sommaren
Förbered dig för sommaren

Väntar du ett sommarbarn med BF under semesterperioden?

Om du planerar att beställa vår hjälp med insamlingen, se till att beställa i god tid före ditt förlossningsdatum.

Vi, precis som andra företag, har begränsat med personal under semestertider. Vi hoppas att ni har förståelse för detta!