Historien om Cellaviva - Skandinaviens största stamcellsbank
Drömmen om att hjälpa och att informera familjer om stamceller
Berättelsen bakom Cellaviva börjar med Mathias Svahn, doktorand i genterapi och blivande pappa. År 2006 var Mathias fortfarande doktorand på Karolinska Institutet och väntade sitt första barn tillsammans med sin fru.
Att samla in och spara stamceller
Idag används stamceller från i standardbehandling för över 80 svåra sjukdomar, som leukemi och sällsynta ärftliga blodsjukdomar. Omkring 50 000 patienter får varje år en stamcellstransplantation. Internationellt har familjer erbjudits möjlighet att spara stamceller i samband med förlossningen, under lång tid. Men 2006 existerade det inte i Sverige, den enda lösningen för Mathias var att samla in och spara stamceller själv.
När han hörde att en av hans labbkollegor nyligen arbetat på en utländsk stamcellsklinik, bad han honom att dela med sig av kunskapen om hur insamling och nedfrysning bör gå till. Sen trotsade han sin rädsla för nålar och blod och tog med sig utrustningen till förlossningskliniken. Strax efter att hans förstfödda kommit till världen, skyndade Mathias till labbet för att förbereda blodet under de nästkommande 8 timmarna, medan hans fru och dotter togs in på patienthotell.
”Syftet med att spara stamceller är inte själva sparandet, utan snarare att spara dem för att kunna använda dem i framtiden. Min förhoppning har alltid varit att bidra i arbetet med att utveckla nya behandlingar.”
– Mathias Svahn, CEO
Att spara stamceller kan rädda liv i framtiden
Viljan om att informera andra föräldrar om potentialen hos stamceller från moderkakan och drömmen om att hjälpa dem, växte. År 2014 grundade han Cellaviva, tillsammans med forskarkollegor från Karolinska Institutet, Edvard Smith, Hans-Peter Ekre och Lena Degling Wikingsson med ekonomiskt stöd från Diamyd Medical. Idag drivs Cellaviva med ett uppdrag att öka föräldrarnas medvetenhet om stamceller och möjligheten att spara dem för framtiden.
Vår mission
Vår mission är att hjälpa föräldrar att spara sitt nyfödda barns stamceller – för barnet och familjens framtida medicinska användning.
Vår vision
Vi önskar att alla blivande föräldrar ska vara medvetna om att födseln är en unik möjlighet att spara stamceller. Stamcellerna samlas in efter att barnet har fötts och navelsträngen klippts, inget ingripande behövs, vi använder helt enkelt en restprodukt.
Vi tror att cellterapi kommer spela en betydande roll inom framtidens sjukvård och framtida medicinska behandlingar. Därför anser vi att tillgången av personliga stamceller kommer vara väldigt värdefull. Parallellt med etableringen av biobanken för familjesparande av stamceller så har vi egen stamcellsforskning och utvecklar nya stamcellsterapier.
Drömmen, visionen och missionen blev verklighet